Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Doopsgezinde Singelkerk

Zondag 7 oktober 2018 15.00 uur

Doopsgezinde Singelkerk (Singel 452)

Toegang €20,- (jongeren t/m 21 jaar gratis)

De Dichter en de Held

Muziek van Schumann en Beethoven

Henk Neven (copyright Marco Borggreve)

Henk Neven, bariton

Deze zondagmiddag sluiten wij ons festival af met een groots, stijlvol programma in de Doopsgezinde Singelkerk, een van de mooiste, maar bij het publiek nagenoeg onbekende, kerken van Amsterdam.

Wij brengen een ode aan twee componisten, Robert Schumann en Ludwig van Beethoven. Napoleon vormt daarbij een rode draad in het programma, met als eerste Schumanns geliefde lied Die beiden Grenadiere, waarbij de rampzalige verlopen veldtocht van Napoleon tegen Rusland de achtergrond vormt. Van Schumann beluisteren wij verder vooral zijn dichterlijke en poëtische kant met liederen gezongen door de bekende Nederlandse bariton Henk Neven en kamermuziek. Na de pauze staat Beethovens geweldige Derde Symfonie, bekend als de Eroïca, op de lessenaars, in een bewerking voor pianokwartet van zijn leerling Ferdinand Ries. Ook hier staat de figuur Napoleon centraal: aanvankelijk droeg Beethoven deze symfonie aan Napoleon op, maar toen deze zichzelf tot keizer had gekroond viel hij voor Beethoven van zijn voetstuk en werd de opdracht weggekrast. De symfonie werd er geen spat minder om, en behoort tot de dag van vandaag tot Beethoven meest gespeelde en geliefde symfoniën.

programma

Robert Schumann (1810-1856)

Von fremden Ländern und Menschen (piano-solo) - Bilder aus Osten nr 1 (piano-vierhanden)

uit Myrthen, opus 25: Aus den östlichen Rosen - Aus den Hebräischen Gesängen- Du bist wie eine Blume (bariton en piano)

uit Fünf Stücke im Volkston: nrs 1 en 2 voor cello en piano

uit Myrthen, Opus 25: Freisinn - Zwei Venetianische Lieder - Niemand (bariton en piano) 

uit Pianokwartet in Es, opus 47: Andante cantabile

Die beiden Grenadiere (bariton en piano)

pauze

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Derde Symfonie in Es, opus 55 Eroïca

bewerkt voor pianokwartet door Ferdinand Ries

Musici:

Henk Neven (bariton) - Carsten Schmidt en Edward Janning (piano, Erard 1851) - Casper Bleumers (viool) - Ásdís Valdimarsdóttir (altviool) - Michael Stirling (cello)

Met dit spectaculaire programma besluiten wij de zevende editie van Muziek in het Zeven Bruggenkwartier.

Direct kaarten kopen

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren