Net zoals andere websites maken ook wij gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek van onze website voor jou nog makkelijker en persoonlijker te maken. Bovendien kunnen wij en derde partijen hiermee eventueel advertenties aanpassen aan jouw interesses en kun je informatie delen via social media. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

 

Wenen rond 1900

Datum nader bekend te maken


Anton Webern (1883-­1945) Langsamer Satz voor strijkkwartet

Johannes Brahms (1833-­1897) Klarinetkwintet, opus 115

Het Wenen van rond 1900 was sociaal en cultureel het toneel van ongekende omwentelingen: de laatromantische, traditionele denkbeelden werden van hun voetstuk gehaald door radicale vernieuwingen in kunst en politiek. Als jonge componist beleefde Anton Webern deze omwenteling van nabij, en werd hij een van de belangrijkste muzikale vernieuwers van de 20ste eeuw. Zijn wortels lagen echter nog in de laatromantiek, zoals goed te horen is in zijn prachtige Langsamer Satz voor strijkkwartet uit 1905. Geïnspireerd door de wandelingen die hij met zijn verloofde maakte, verklankt deze muziek het welhaast zinnelijke verlangen van de toen 22-jarige componist. Het nachtelijke, erotische element is zeer goed voelbaar, en past daarmee geheel in de sfeer van het aankomende expressionisme. 

Johannes Brahms schreef zijn Klarinetkwintet in 1891 aan het einde van zijn carrière en zijn leven. De muziek ademt de sfeer van melancholie en naderend afscheid. Het behoort tot zijn meest geniale werken waarin als het ware een geheel tijdperk wordt samengevat.

kaarten á €25 te bestellen via klassiekemuziek.nl

Website laten maken door Modual | Open cookie voorkeuren